7 februari 2020 Innovatie
Door Jelle Minnema
7 februari 2020 Innovatie

Hoe kun je hier als organisatie mee omgaan en van leren? Datagroei is geen probleem, maar een kans

De groei van data is de afgelopen jaren wereldwijd enorm toegenomen en zal ook de komende jaren exponentieel doorgroeien. Dit komt onder andere door het gebruik van allerlei apparaten die met het internet zijn verbonden (Internet of Things) en continue data genereren. Ook individuele organisaties zien een enorme groei in de gegevens die worden gegenereerd en moeten worden opgeslagen. Daardoor ontstaat de vraag hoe je hier als organisatie mee om dient te gaan en welke zaken je dan (beter) voor elkaar moet hebben?

De enorme toename van data vraagt om andere manieren om met deze gegevens om te gaan en te organiseren. In een serie artikelen behandelen wij 5 aandachtspunten die uw organisatie helpen data op de juiste manier te beheren en te verwerken, zodat u de gegevens kunt verbeteren.

In dit artikel delen we ons eerste aandachtspunt: het centraliseren van de gegevens binnen de organisatie.

Centraliseer uw gegevens

Omdat gegevens steeds belangrijker worden voor uw organisatie, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat alle gegevens op één plaats worden verzameld. Data wordt immers meer ‘waard’ als het wordt verrijkt of in verband kan worden gebracht met andere data. Hoewel elke dataset zijn eigen structuren, bronnen, gebruik en waarde heeft, biedt het combineren van data de kans om de data eenvoudig(er) toegankelijk te maken en zorgt dit ervoor dat uw organisatie een voorsprong verkrijgt.

Een simpel voorbeeld: het mag duidelijk zijn dat de marketinggegevens van de promotie van een (nieuw) product meer waard worden als u ze kunt correleren met de verkoopdata van dat product, en daar vervolgens analyses op kunt loslaten en (corrigerende) acties op kunt ondernemen.

Daarom is het van cruciaal belang dat gegevens binnen uw bedrijf worden geconsolideerd. Hiermee wordt samenwerking binnen de organisatie bevorderd en wordt voorkomen dat er allerlei aparte gegevenssilo’s ontstaan. Bovendien heeft iedereen de beschikking over dezelfde gegevens waardoor de communicatie wordt verbeterd, de transparantie bevorderd en fouten worden voorkomen. Reken maar dat dit u inzichten en voorsprong op zal leveren!

Daarnaast helpt centralisatie van uw gegevens ook bij de beveiliging van uw gegevens. Er kan één autorisatietabel en -protocol worden gehanteerd, waardoor het aantal fouten en gegevensinbreuken wordt verminderd. De vraag blijft echter: hoe zorg je er nu voor dat u de centralisatie van de data goed aanpakt en vormgeeft? Dat is ons vak en wij adviseren u daar graag over. Neem gerust contact op om hierover vrijblijvend van gedachten te wisselen.

In de volgende artikelen in deze serie behandelen we achtereenvolgend de vier overige aandachtspunten om met de enorme toename van data om te gaan:

Wenst u meer informatie, heeft u vragen of deelt u graag uw reactie? Neem dan gerust contact met ons op!

Jelle Minnema Sales Manager