14 april 2020 Innovatie
Door Jelle Minnema
14 april 2020 Innovatie

Samen communiceren over de betekenis van data en het vastleggen hiervan "Data talk" is geen "small talk"

Om de grote groei aan data binnen organisaties in goede banen te leiden besteden we in deze serie van artikelen aandacht aan de belangrijkste zaken die je als organisatie goed voor elkaar moet hebben. In dit artikel focussen we op de samenwerking tussen medewerkers en teams, het laatste punt van onze vijf aandachtspunten.

In ons vorige artikel beschreven we de noodzaak van visualisatie van de data om tot de goede inzichten en de juiste beslissingen te komen. Ook schreven we al over het opleiden van mensen zodat zij data daadwerkelijk op de juiste manier interpreteren en op basis van de data (en visualisaties daarvan) de juiste beslissingen te nemen. Een andere belangrijke voorwaarde om tot de juiste inzichten vanuit de data te komen is het samenwerken van medewerkers en/of teams, zodat zij kunnen communiceren over de betekenis van de data en het vastleggen hiervan.

Centrale beslissingen

Beslissingen die op een bepaalde plek binnen een organisatie worden genomen, hebben vaak effect op andere teams of afdelingen. Een eenvoudig voorbeeld is het bepalen van budgetten. Deze worden centraal vastgesteld, maar hebben consequenties voor bijvoorbeeld het aantal medewerkers op een afdeling of het budget voor marketing wat een (sales)afdeling kan besteden. Er moet dus een goede onderlinge communicatie zijn over deze informatie.

E-mail vs. platform

In vroegere tijden kon dit wellicht nog door het versturen van een mailtje met de nieuwe budgetten en het vertrouwen dat iedere afdeling met deze gegevens zou gaan werken. In de huidige tijd bieden veel data platformen de mogelijkheid om de context van bepaalde gegevens aan te geven en er – automatisch – voor te zorgen dat afdelingen altijd binnen de context van het toegekende budget opereren. Daarnaast bieden deze samenwerkende platformen mogelijkheden om met anderen over deze gegevens (of de context van deze gegevens) te communiceren. Dat gebeurt allemaal binnen het data platform en niet via ‘aparte’ kanalen zoals e-mail of een chat. Dit zorgt ervoor dat deze communicatie over gegevens ook beschikbaar blijft en als het ware ‘onderdeel’ wordt van de context van de gegevens.

Hierdoor wordt het samenwerken tussen mensen en teams en het communiceren over relevante data een integraal onderdeel van het analytische- en besluitvormingsproces binnen de organisatie. Bovendien zet u weer een stap in de volwassenheid van de informatievoorziening van uw organisatie.

* Dit artikel is de afsluiter van een serie artikelen waarin wij een aantal aandachtspunten met betrekking tot de groei van data in organisaties bespraken. 

Incore Solutions heeft veel ervaring met het adviseren en implementeren van informatie en analyse platformen. Wilt u meer hierover weten neem dan contact met ons op en ga het gesprek hierover met ons aan.

Jelle Minnema Sales Manager