18 februari 2020 Innovatie
Door Jelle Minnema
18 februari 2020 Innovatie

Om de enorme groei van data in organisaties het hoofd te bieden, is aandacht en focus nodig Processen optimaliseren om datagroei te faciliteren

In een serie van vijf artikelen geven wij hier handvatten voor. In ons eerdere artikel hebben we gesproken over het centraliseren van data als belangrijke randvoorwaarde om de groei van data om te buigen van een probleem naar een kans. In dit artikel kijken we naar de processen in de organisatie, want ook daar dient u iets mee te doen in het kader van de 'data overload'.

Om de groeiende hoeveelheid data in uw organisatie om te kunnen zetten in waardevolle informatie dient u bestaande, maar ook nieuwe processen, optimaal in te richten. Het gaat daarbij met name om processen en taken die nodig zijn om de data te verwerken, te combineren en tijdig en juist beschikbaar te maken voor de gebruikers (de afnemers van de informatie). Veelal zijn dit repeterende en ‘vervelende’ taken die echter wel noodzakelijk zijn. Ideaal dus om deze taken te (gaan) automatiseren.

If This Then That

Een veelgebruikte toepassing is het inzetten van een IFTTT (If This Then That) platform, waarmee u uw eigen geautomatiseerde functies kunt creëren om signalen tussen processen te kunnen uitwisselen, de efficiëntie te vergroten en de kans op menselijke fouten te verkleinen. U kunt bijvoorbeeld IFTTT-applets gebruiken om een ​​e-mailmelding naar een team of afdeling te sturen zodra een significante wijziging is gedetecteerd in een bepaalde gegevensset. Denkt u als voorbeeld maar eens aan een piek in uw verkoopcijfers. Door IFTTT te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw gegevens op het juiste moment bij de juiste mensen beschikbaar zijn en hoeft u er niet op te vertrouwen dat dit alleen gebeurt als iemand er ’toevallig’ aan denkt.

In geavanceerdere omgevingen is dit veelal ook een onderdeel van het data provisioning – of ETL – platform dat wordt ingezet om de data ‘binnen te halen’ en op de juiste manier op te slaan en te combineren.

Diepere materie

Met een groeiend aantal tools kunt u niet alleen uw processen automatiseren, maar is het ook mogelijk om te automatiseren hoe u de gegevens binnen uw bedrijf moet ‘begrijpen’. Zo kunnen naast bedrijfsgegevens logbestanden van uw digitale apparaten ook cruciale inzichten en informatie bieden. De meeste apparaten en applicaties die u vandaag de dag gebruikt, verzamelen immers logboeken van gebeurtenissen en transacties. Deze gegevens kunnen nuttig zijn bij het identificeren van oorzaken, problemen en incidenten. Het handmatig uitvoeren van logboekanalyses is echter vervelend en foutgevoelig.

Automatisering kan helpen om bijvoorbeeld patronen door middel van datavisualisatie mogelijk te maken. Dergelijke tools kunnen realtime logbestanden van verschillende bronnen verzamelen en deze logs door middel van geavanceerde algoritmen (gebruik van kunstmatige intelligentie) analyseren en interpreteren. Het kan daardoor automatisch afwijkende patronen identificeren, wat zorgt voor een extra veiligheidslaag. Deze patronen kunnen u wijzen op mogelijke kwetsbaarheden en beveiligingsbedreigingen.

Goed voorbereid

Fouten in de logbestanden van computersystemen of machines kunnen ook wijzen op falende hardware, waardoor onderhoudsteams de situatie kunnen verhelpen voordat er systemen of machines uitvallen (‘preventive maintenance’). Kortom, een goede inrichting van processen en het automatiseren van handelingen bij het constateren en verwerken van ‘afwijkingen’, zijn van cruciaal belang om optimaal gebruik te maken van de data in uw organisatie.

In een volgend artikel in deze serie schrijven wij over het opleiden van medewerkers om optimaal met de groei van data in organisaties om te gaan. Blijft u ons volgen?

Incore Solutions heeft veel ervaring met het uitdenken en inrichten van dit soort geautomatiseerde processen. Wilt u hier meer over weten, neem dan gerust contact met ons op.

Jelle Minnema Sales Manager