24 juli 2019 Innovatie
Door Edmund Sedney
24 juli 2019 Innovatie

Kunstmatige Intelligentie Is iedereen klaar voor Kunstmatige Intelligentie?

Dat Kunstmatige Intelligentie steeds meer gebruikt wordt door bedrijven, is niets nieuws meer. Ook in de bankenwereld wordt het steeds vaker toegepast. Maar gaat dat wel altijd helemaal goed? Kent men de regels?

Waterdicht systeem?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) wordt veel toegepast, maar dit gaat nog niet overal helemaal vlekkeloos. In een eerder artikel vertelden we al wat AI precies is, en wat de addertjes onder het gras zijn. Ontwikkelingen binnen AI zijn interessant, want AI kan veel voor een bedrijf doen. Het geeft efficiëntievergroting, kan tijd besparen, helpt om risico’s in te schatten en om op verschillende vlakken (meer) winst te behalen. Eind 2018 publiceerde advocatenbureau Baker McKenzie een nieuw rapport over ‘Artificial intelligence, risks and regulation in financial markets. De respondenten in het onderzoek zijn 424 C-level managers van over de hele wereld die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening. Het onderzoek vertelt ons dat maar 32% van deze respondenten vindt dat de financiële toezichthouders binnen hun organisatie genoeg kennis in huis hebben over de technologie en de impact van AI op de financiële dienstensector. Veel van de respondenten (60%) ziet problemen als het aankomt op de huidige regelgeving over het aanpakken van problemen met AI en Machine Learning. Banken gebruiken AI, maar hebben zelf niet volledig het gevoel dat ze het onder controle hebben. Maar ook intern bij banken heeft men het idee dat niet alles verloopt zoals het hoort. Maar 32% van de respondenten heeft het idee dat er intern genoeg kennis is over de (juridische risico’s) van de AI-systemen die gebruikt worden.

 

Concurrentie voor banken

Ook het World Economic Forum deed onlangs een onderzoek, genaamd ‘The New Physics of Financial Services – How artificial intelligence is transforming the financial ecosystem’. Uit dit onderzoek wordt al snel duidelijk dat AI de financiële wereld op zijn kop gaat zetten. Banken zullen steeds meer concurrentie krijgen, voornamelijk van Tech bedrijven. Daarnaast zullen er veel dingen veranderen door AI. Waar er nog niet zo lang geleden hele afdelingen met mensen aan het werk waren om te bekijken of een klanten kredietwaardig zijn, wordt dit nu overgenomen door AI. En dan maar hopen dat het AI-systeem betrouwbaar is, want AI kan voor problemen zorgen als er een vooringenomenheid in de data zit. Om de concurrentie voor te blijven wordt data steeds belangrijker voor banken. En om algoritmes beter te maken, zullen banken steeds vaker inzicht moeten geven in hun data, wat allerlei economische en ook juridische risico’s met zich meebrengt. De meeste banken zijn zich bewust van de veranderingen, maar hebben nog niet alle middelen in huis om er snel en juist op in te spelen.

Helpende hand

Om AI kunnen we niet meer heen, het zal zich steeds meer gaan uitbreiden. De studie van het World Economic Forum laat zien dat op korte termijn geen enkele sector meer ‘veilig’ is voor AI en dat veel processen fundamenteel zullen gaan veranderen. Maar is iedereen er klaar voor? Bij Incore Solutions bezitten we veel kennis van verschillende Business Intelligence-omgevingen en -tools. Dankzij al onze ervaringen zijn we in staat snel en adequaat een invulling te geven aan capaciteitsvragen van organisaties op het gebied van analyse, ontwerp, bouw, testen en het in productie brengen en houden van Business Intelligence oplossingen. Wil je meer weten over onze services? Neem dan hier een kijkje of neem contact met ons op.

Wil je meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Edmund Sedney Managing Director