Analytics en Business Intelligence (BI) worden al lange tijd gezien als essentieel voor het behalen van (meer) bedrijfssucces. Tegenwoordig maken krachtige technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) het mogelijk om meer en betere inzichten te krijgen in alle bedrijfsactiviteiten. Om vervolgens de efficiëntie te vergroten, verspilling te verminderen en/of een beter begrip van klanten te krijgen. Waarom doet niet elk bedrijf dit? Of belangrijker nog - waarom doen ze het niet succesvol? En waarom gebruikt niet iedereen in de organisatie deze waardevolle inzichten vanuit data?
Het echt profiteren van analytische mogelijkheden, vooral de meest geavanceerde en krachtige analysetechnieken, vereist het ontwikkelen van een cultuur van data geletterdheid in een organisatie. En dat is waar veel bedrijven nog steeds falen. Volgens recent onderzoek gebruikt 80% van de werknemers in een gemiddelde organisatie nog niet de analytische mogelijkheden die voor hen beschikbaar zijn.
Veelal blijven de analytische mogelijkheden beperkt tot het management en de medewerkers in de ‘backoffice’ binnen bepaalde afdelingen, zoals marketing en finance. Zij hebben hierdoor in de afgelopen decennia meer en betere grip gekregen op de data in de organisatie. Bijvoorbeeld middels specifiek voor hen ontwikkelde rapportage- en dashboardtoepassingen. Maar dit geldt vaak niet voor de ‘eerstelijns medewerkers’ en de medewerkers die de dagelijkse operaties en dienstverlening van organisaties uitvoeren
Hoe zou bevorderd kunnen worden dat ook deze ‘frontline’-medewerkers kunnen profiteren van de analytische informatie die beschikbaar is?
De beste mogelijkheid hiervoor is het rechtstreeks leveren van inzichten, in real-time, aan de operationele systemen die door deze eerstelijns-medewerkers worden gebruikt. Met andere woorden: afscheid nemen van de rapportage- en data (science) dashboardmodellen waar we aan gewend zijn geraakt en nadenken over hoe analytics – of liever gezegd inzichten – rechtstreeks worden geleverd aan degenen die ze op het juiste moment nodig hebben.
In plaats van medewerkers te vragen om in te loggen op aparte analytische systemen of dashboard portals, zouden de inzichten rechtstreeks geleverd moeten worden aan de operationele (backoffice) systemen. Dus de systemen die deze medewerkers al gebruiken. Hierin zouden de analytische mogelijkheden geïntegreerd moeten zijn. Dit soort ‘embedded analytics’ zien we al veel terugkomen in bijvoorbeeld ERP- en CRM-systemen. Dezelfde structuur zou ook een grotere rol moeten krijgen in de operationele systemen die worden gebruikt in het primaire proces van bedrijven.
De – op dit moment populaire – belofte van een ‘datagedreven organisatie’ impliceert dat de beschikbare data (en de inzichten in deze data) binnen de organisatie voor iedereen in de organisatie te gebruiken zijn. En dat de bedrijfsprocessen die worden uitgevoerd door deze (analytische) data worden ‘aangestuurd’. Veel bedrijven worstelen hier echter nog mee en weten niet goed hoe ze dit voor elkaar kunnen krijgen.
Een belangrijke randvoorwaarde is dat er een cultuur van ‘data geletterdheid’ in de gehele organisatie ontstaat, om echt te kunnen profiteren van geavanceerde analysetechnieken, zoals bijvoorbeeld AI en machine learning. De gerichtheid op het gebruik van de data in de organisatie en het creëren van nieuwe inzichten op basis van deze data, is cruciaal. Bij iedereen in de organisatie. Het vervolgens – op een eenvoudige en toegankelijke manier – beschikbaar maken van deze data en inzichten is dan een vervolgstap.
Incore Solutions heeft veel ervaring met het creëren van ‘data bewustwording’ van organisaties en het vervolgens beschikbaar maken van deze (inzichten in de) data.
Wil je daar eens over doorpraten? Neem dan gerust contact met ons.