7 juli 2020 Innovatie
Door Edmund Sedney
7 juli 2020 Innovatie

Data als product: SelfService in optima forma

BI leverde als eindproduct een informatiekubus. Een dimensioneel model dat aan de initiële vraagbehoefte voldeed. De (interne) klant heeft een informatie-/analysebehoefte en legt deze bij de BI-afdeling neer. Op basis van de aangegeven behoefte levert de BI-afdeling vervolgens een analyse-/rapportagemodel terug.

Analysemodel

Dat model is het product waarover de (interne) klant de beschikbaarheid kreeg. De flexibiliteit schuilt in het feit dat de (interne) klant zelf, middels drag&drop, analyses en rapportages kon creëren. Hij of zij heeft daarvoor de IT-afdeling niet meer nodig. Geweldig, dat noemen we nou SelfService! Het resultaat: klant blij en BI-afdeling trots. Dat hebben ze toch maar weer geflikt!

Maar, is dat nu wel de gewenste SelfService? Is dat flexibel? En wat gebeurt er als de (interne) klant met een informatiebehoefte komt die niet meer wordt afgedekt door het opgeleverde model? Het beantwoorden van vragen, genereert dan vanzelf weer nieuwe vragen. Daardoor zal het initiële analysemodel niet meer voldoen. De oplossing zit hem volgens ons in het indienen van een aanvraag voor een nieuw analyse-/rapportagemodel. Exact de cyclus waarin wij opereren. Bovendien kennen we allen de nadelen, zoals een lange doorlooptijd, ontevreden klant, frustraties en ga zo maar door.

Datasets

In ons vorige artikel hebben we daarom de suggestie geopperd om data als product te beschouwen. De BI-afdeling levert in dat geval niet alleen een analysemodel, maar ook de datasets die gebruikt worden binnen het analysemodel. Deze datasets zijn vrij om te gebruiken door de (interne) klant, mits deze in lijn liggen met de autorisatie en beveiliging. Daarnaast zal de BI-afdeling niet alleen analysemodellen opleveren, maar ook een prioriteit stellen voor het opleveren van datasets in het algemeen. Deze sets moeten goed beschreven en vindbaar zijn.

Als deze datasets beschikbaar zijn, kan de (interne) klant deze naar eigen inzicht gebruiken. Dat is SelfService in optima forma. De eindklant kan zonder tussenkomst van BI, zelf analyse-/rapportagemodellen maken, beheren en delen. De verantwoordelijkheid van BI stopt bij de producten die zij opleveren, bijvoorbeeld datasets en/of analysemodellen.

Benieuwd wat er intern moet gebeuren om dit te ondersteunen? Of wat de voordelen zijn voor de organisatie? En waarom je dit moet willen? Allemaal valide vragen, waar we in een volgend artikel graag op ingaan. Wil je ook weten wat de impact is van ‘data als een product’? Blijf ons dan vooral volgen.

 

Heb je nu al (meer) vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op. We staan je graag te woord!

Edmund Sedney Managing Director