8 februari 2021 Innovatie
Door Jelle Minnema
8 februari 2021 Innovatie

De belangrijkste componenten in een moderne SSBI-omgeving Wat zit er in een moderne Selfservice BI-tool?

In de vorige artikelen in deze serie hebben we uitgelegd wat SelfService BI-tools (SSBI) zijn, wat je ermee kunt doen, hoe de aanpak van een project eruit ziet en wat de voordelen zijn van het gebruik van een SSBI-omgeving. In dit artikel zullen we de belangrijkste componenten van een moderne en professionele SSBI-tool beschrijven.

Achtereenvolgend kijken we naar hoe we connectie met de data maken, de user-interface, ingebouwde templates of sjablonen, rapportage mogelijkheden en de mogelijkheden in de tools voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. Zit je er klaar voor?

Een SSBI-tool bevat:

a) Eenvoudig te gebruiken dataconnectoren: u kunt eenvoudig uw databases, platte bestanden, CRM, helpdesk, marketinganalyses en nog veel meer koppelen aan een BI-oplossing om direct met uw gegevens te werken via een SSBI-oplossing. Ook het combineren van verschillende databronnen wordt mogelijk gemaakt zonder dat een IT-afdeling een ’technische connectie’ hoeft te realiseren.

b) Intuïtieve interface met “slepen en neerzetten”: in moderne SSBI-omgevingen en tools wordt gebruik gemaakt van een intuïtieve gebruikersinterface waarmee je eenvoudig gegevens kunt verslepen en neerzetten. Deze zogenaamde “versleep-interface” (drag-and-drop) maakt een intuïtief gebruik van de tools mogelijk voor eindgebruikers die verder geen diepgaande kennis hebben van de gegevens. Er kunnen op die manier analyses worden gecreëerd die normaal gesproken door de IT-afdeling worden gemaakt.

Er kunnen op deze manier ook door de eindgebruiker verbluffende visualisaties gerealiseerd worden. Doordat u uw eigen dashboard(s) kunt maken, zijn er eenvoudig ad-hoc analyses te realiseren die binnen een korte doorlooptijd kunnen worden gedeeld met of verzonden naar collega’s.

Voorbeeld van een intuïtieve drag & drop-interface in actie

c) Vooraf gedefinieerde dashboardsjablonen: een interessante mogelijkheid in veel moderne SSBI-omgevingen is de mogelijkheid om ingebouwde dashboardsjablonen te gebruiken om snel analyses te creëren op basis van uw eigen voorkeuren, stijlen of behoeften. Soms heb je als drukke manager of gebruiker geen tijd om zelf een volledig dashboard te maken en heb je direct resultaat nodig. Deze dashboardsjablonen vereenvoudigen het proces en zorgen dat u snel het resultaat kunt opleveren. De verversing van de gegevens kunt u vaak instellen, zodat u op die manier geautomatiseerde rapporten kunt maken die direct gedeeld kunnen worden. In het voorbeeld hieronder wordt de inhoud automatisch bijgewerkt.

Voorbeeld van een professioneel financieel dashboardsjabloon

d) Meerdere rapportagemogelijkheden: professionele SSBI-tools bieden opties voor meerdere rapportagetypen en zorgen dat deze eenvoudig te delen zijn. Zo kunt u, door gebruik te maken van geautomatiseerde e-mailrapporten, rapporten plannen op basis van uw opgegeven tijdsintervallen. Een beveiligd ‘kijkgedeelte’ biedt (externe) gebruikers vervolgens de mogelijkheid om het dashboard te bekijken met de filters die u heeft ingesteld. Vaak is er ook een embedded optie aanwezig die het mogelijk maakt om het dashboard (of een losse analyse) te integreren op uw eigen website of intranet.

e) Tools met geïntegreerde intelligentie: naast bovenstaande opties bieden moderne SSBI-tools veelal ook de mogelijkheid tot het gebruik van kunstmatige intelligentie. Zo kunnen ‘slimme’ oplossingen worden gerealiseerd en veel zaken nog verder geautomatiseerd worden. Een voorbeeld is het genereren van waarschuwingen (‘alerts’) zodra een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt of een vooraf bepaald doel wordt bereikt. De gebruiker hoeft niet regelmatig zélf te checken of alles nog goed loopt, maar wordt op het juiste moment geïnformeerd.

Ook geavanceerdere mogelijkheden zijn hierbij mogelijk, zoals het gebruik van voorspellende analyses. In de tools zijn voorspellende modellen opgenomen die, op basis van historische data, voorspellingen kunnen doen over afwijkingen of fouten in de toekomst. Hierdoor kan bijvoorbeeld voorkomen worden dat machines uitvallen door storingen en kan vooraf het nodige onderhoud worden gepleegd (‘predictive maintenance’). Ook kan worden voorspeld of, wanneer en hoeveel klanten zullen vertrekken bij een bepaalde prijsverhoging.

Voorbeeld van een gebruiksvriendelijke voorspellende analysetool

Hiermee besluiten we de beschrijving van de belangrijkste componenten in een moderne SSBI-omgeving. Maar we zijn ook bijna het aan het einde van deze serie artikelen over ‘selfservice BI’ gekomen. In het volgende – en tevens laatste – artikel in deze serie zullen we nog een aantal best practices voor het gebruik van SSBI-tools geven. Zo kunt u effectief en snel met deze vorm van analytische tools aan de slag.

💡 Lees dus ook ons volgende artikel. Dat is eenvoudig als u ons volgt op LinkedIn – dan verschijnt het volgende artikel automatisch in uw tijdlijn.

En heeft u nu al een vraag of opmerking? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Jelle Minnema Sales Manager