17 december 2020 Innovatie
Door Jelle Minnema
17 december 2020 Innovatie

BI zonder specialistische kennis Wat is selfservice BI?

Selfservice Business Intelligence (BI) verwijst naar de processen, tools en software die door bedrijven worden gebruikt om gebruikers in staat te stellen zelf gegevens te selecteren, filteren, vergelijken, visualiseren en analyseren. Daarbij is geen gespecialiseerde en geavanceerde IT-training of de inzet van een IT-afdeling noodzakelijk.

De betekenis van selfservice BI

Selfservice BI betekent dus dat op elk willekeurig moment in het analyseproces de feitelijke besluitvormers (meestal de eindgebruikers) alle macht en mogelijkheden hebben om de gegevens met elkaar te verbinden. Bovendien wordt het hierdoor mogelijk dat zij analyses uitvoeren, visualisaties of rapporten maken en de resultaten daarvan delen.

De analyse zelf kan variëren op basis van de behoeften van de gebruiker bij het uitvoeren van dit proces. Iedere gebruiker kan dus zelf zijn (ad hoc) vraagstelling met behulp van de BI-tools ‘samenstellen’. Dit kan op een ‘grafische’ manier door bijvoorbeeld gegevens met elkaar te verbinden, filters te maken, de sortering aan te passen of de meest passende visualisatie te kiezen. Maar het kan ook zonder te hoeven ‘programmeren’, namelijk door simpelweg objecten in het programma te ‘verslepen’.

De voordelen van selfservice BI

Op de achtergrond ‘vertaalt’ het programma uw vraagstelling in onderliggende databasequery’s, ondersteund door de eigen analytische mogelijkheden in de BI tool. Vervolgens kunnen de gegevens ‘leesbaar’ gemaakt worden door er zinvolle visualisaties van te maken. De resulterende grafieken en tabellen kunnen eenvoudig worden gedeeld via een dynamisch dashboard of via e-mail. Dit maakt het voor iedereen in uw bedrijf mogelijk om de informatie te bekijken, begrijpen en eventueel aan te passen of aan te vullen.

Het grootste voordeel? Er is dus geen inzet van getrainde mensen op de IT- of analistenafdeling meer nodig. Iedere gebruiker kan dit nu zelf!

Is die inzet dan niet noodzakelijk?

Veel selfservice BI-tools bieden tegenwoordig voorspellende analysemodellen in de software. Dit maakt het mogelijk om eenvoudig nieuwe inzichten en voorspellingen te creëren en toe te voegen op basis van de modellen die in de tool aanwezig zijn. Dit is een fundamentele verandering ten opzichte van hoe het tot dusver ging.

In het volgende artikel zullen we nog meer vertellen over de verschillen tussen de traditionele BI-omgevingen en de nieuwe selfservice mogelijkheden die veel tools tegenwoordig bieden. 💡 Blijft u meelezen? Als u ons volgt op LinkedIn verschijnen de volgende artikelen automatisch in uw tijdlijn.

 

En heeft u nu al een vraag of opmerking? Laat het ons gerust weten door contact met ons op te nemen.

Jelle Minnema Sales manager