28 februari 2019 Innovatie
Door Edmund Sedney
28 februari 2019 Innovatie

Innovatie Waarom is data zo belangrijk?

Tegenwoordig is iedereen in de ban van data. Waar komt deze fascinatie opeens vandaan? Bedrijven hebben al decennialang data in huis, waarom focust men zich er nu pas zo op?

Nieuwe mogelijkheden

Er zijn meerdere factoren die aan de plotselinge populariteit van data bijdragen. Steeds meer bedrijven komen erachter dat er met data nieuwe mogelijkheden en andere inzichten ontstaan. Neem een kijkje naar de Fortune 500, een ranglijst van bedrijven uit de Verenigde Staten, van groot naar klein. Op dit moment staan er in de top 10 van deze lijst 6 IT/Data bedrijven.

 

Wat is er anders?

De technologie geeft ons steeds meer mogelijkheden. Vandaag de dag kunnen we veel meer met technologie dan dat we bijvoorbeeld 15 jaar geleden konden. Denk aan de slimme meters in je meterkast, of je TV waar steeds meer gebruik wordt gemaakt van on-demand kijken dan dat de lineaire programmering bekeken wordt. Alles wat op het internet is aangesloten verzamelt tegenwoordig data. Of het nou je thermostaat is of de informatie die flightradar24.com beschikbaar stelt, alles is te vinden op het internet. Zo kun je, ter illustratie, een heatmap maken van het openbaar vervoer in een bepaalde plaats. Vervolgens weet je welke verbindingen de meeste vertragingen hebben en kunnen we zo voorspellen wat morgen de mogelijke vertraging is. Het laat zien hoeveel er nu mogelijk is met alle verzamelde data.

Relatie-economie

Spotify, is dat een streamingsdienst voor muziek of een data-company? De wereld is in een razendsnel tempo aan het veranderen. En daarmee verandert ook de relatie tussen de aanbieder en de klant. Waar je 15 jaar geleden praktisch geen relatie had met een aanbieder, heb je dat tegenwoordig wel. Vroeger ging je naar de videotheek en huurde je een film. Je betaalde de film, nam hem mee naar huis en bracht hem later weer terug. De eigenaar van de videotheek, de aanbieder, had hierbij zijn focus op de transactie, mogelijk deed hij aan klantenbinding door je een spaarkaart te geven. Verder wist hij niet zoveel van je. Dit is tegenwoordig helemaal veranderd. Momenteel worden er veel diensten digitaal geleverd, zoals de streamingdiensten van Netflix en Spotify. Je sluit een abonnement af en mag dan gebruik maken van de diensten. Al doende leert de aanbieder steeds meer over jou, waardoor hij een steeds completer profiel van je kan maken en met je kan meedenken (bijvoorbeeld door suggesties te doen). Netflix weet nu wat jij leuk vindt, wat je afkijkt en wat je overslaat. Om de relatie goed te houden en te verbeteren probeert Netflix steeds meer van je te weten te komen. Hoe meer Netflix van je weet, hoe beter ze je kunnen bedienen. En als jij heel erg tevreden bent, ga je je abonnement waarschijnlijk niet opzeggen. Zo komen we steeds verder in onze relatie-economie.


Toekomstige mogelijkheden

Alle technologische ontwikkelingen in combinatie met de relatie-economie zorgen voor de mogelijkheid dat er een directere en continuere relatie is tussen aanbieder en gebruiker. De aanbieders zullen dit gebruiken om nog beter hun klanten te profileren en zo te ontdekken waar toekomstige mogelijkheden liggen. Is het hebben van voldoende en juiste data belangrijk voor het voortbestaan van bedrijven? Wij denken van wel!

 

Meer weten over data, het verzamelen hiervan en het maken van analyses?Bij Incore Solutions kunnen we bedrijven helpen om hierin te groeien of beter te worden. Neem dus zeker contact met ons op als u hierin wilt verbeteren.

Edmund Sedney Managing Director