27 november 2020 Innovatie
Door Jelle Minnema
27 november 2020 Innovatie

Een nieuw begrip in de BI-wereld Selfservice BI: wat kun je er mee?

Als het over Business Intelligence gaat, valt tegenwoordig ook al snel de term 'selfservice BI'. Maar wat is dat eigenlijk en wat kun je er mee? In de komende artikelenreeks proberen we daar helderheid in te scheppen.

De noodzaak van data

Omdat de hoeveelheid bedrijfsgegevens voortdurend groeit, is het belangrijk dat bedrijven nadenken over het beheren van deze gegevens en het analyseren ervan met behulp van business intelligence. Alles met als doel om de organisatie te helpen om inzichten te verkrijgen uit prestaties uit het verleden. Maar ook toekomstige gebeurtenissen te voorspellen en mogelijke obstakels te vermijden nog voordat men er last van krijgt.

Ontwikkelingen van BI

De investering in en het gebruik van de tools die deze nieuwe inzichten kunnen genereren laten de afgelopen jaren een sterke en blijvende groei zien. Deze groei is in een stroomversnelling geraakt, omdat bedrijven hoge verwachtingen hebben van het gebruik van de data. Zij wensen de data niet enkel te gebruiken om als organisatie te groeien en te verbeteren, maar gebruiken deze data ook voor de operationele sturing van de organisatie (processen, samenwerking, afstemming).

De tijd dat Business Intelligence (BI) alleen werd toegepast door grote ondernemingen (vanwege de complexiteit, kosten en de vereiste vaardigheden) is allang voorbij. Tegenwoordig zijn kleine en middelgrote bedrijven (MKB) belangrijke kopers van Business Intelligence producten. Zij doen dit om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld om zich te onderscheiden van de concurrentie, kosten te verlagen en winst te vergroten of om een betere werkgever voor potentieel talent te worden.

Selfservice BI

Om goed gebruik te kunnen maken van de beschikbare data voor de te nemen beslissingen dient de data uiteraard betrouwbaar en relevant zijn. Dit is precies waar BI van pas komt; het zorgt voor kwalitatief betere beslissingen. Omdat de applicaties, tools en software betaalbaarder worden, heeft dit ervoor gezorgd dat het gebruik enorm is toegenomen, waardoor inmiddels iedereen in de organisatie er gebruik van kan maken.

In de vervolgartikelen leggen we uit wat selfservice business intelligence is, geven we een overzicht van en vergelijking tussen traditionele en selfservice BI. Ook zetten we de meest prominente voordelen op een rij en leggen we uit welke kenmerken of eigenschappen de tools die binnen (selfservice) BI worden gebruikt moeten hebben.

Ten slotte beschrijven we een aantal aantal best practices die u kunt toepassen om de best mogelijke waarde uit uw eigen data te verkrijgen en om de introductie van selfservice BI op de meest efficiënte manier te organiseren. Wordt dus vervolgd! 💡 Blijft u meelezen? Als u ons volgt op LinkedIn verschijnen de volgende artikelen automatisch in uw tijdlijn.

Heeft u in de tussentijd al vragen over (selfservice) Business Intelligence, neem dan gerust contact met ons op.

Jelle Minnema Sales Manager