19 februari 2024 Innovatie
Door Martijn van Elferen
19 februari 2024 Innovatie

Alle ins en outs van dbt Optimaliseer datatransformatie: ontdek de kracht van dbt

In de dynamische wereld van data-driven decision making is het essentieel om snel en efficiënt waardevolle inzichten uit gegevens te halen. Hier komt dbt (data build tool) om de hoek kijken. Dbt is een innovatieve open-source tool die in enkele jaren is uitgegroeid tot de nieuwe standaard in datatransformatie, met de Analytics Engineer als een veelgevraagde en bijpassende rol vandaag de dag. Incore Solutions licht graag de werking en voordelen van dbt toe en staat klaar om jou te begeleiden bij de naadloze integratie van dbt in jouw organisatie.

Wat is dbt?

Dbt vertegenwoordigt de ‘T’ in ELT (Extract, Load, Transform). Deze tool is gericht op het transformeren van data binnen een datawarehouse. Moderne datawarehouses zoals Snowflake, Amazon Redshift en Databricks, zijn de afgelopen jaren zo krachtig geworden dat externe tools voor datatransformatie inmiddels overbodig zijn. De databases kunnen deze taken nu zelf uitstekend uitvoeren. Dbt speelt hier slim op in. In wezen heeft dbt slechts één functie: door een ontwikkelaar geschreven code compileren naar SQL en vervolgens uitvoeren tegen jouw database.

Hoe werkt dbt?

Boven op de kernfunctionaliteit biedt dbt tal van geavanceerde functies die het buitengewoon krachtig maken. Het ontwikkelen van datamodellen gebeurt eenvoudig met SQL SELECT-statements. Dbt zet deze om naar complexere SQL DML en begrijpt de logische volgorde tussen verschillende modellen. Hierdoor worden alle modellen in de juiste volgorde ververst, waardoor de data in elk model volledig up-to-date blijft. In onderstaande visualisatie is zo’n volgorde (DAG) te zien.

Dbt omarmt ook moderne best practices. Het stelt ontwikkelaars in staat om met behulp van Git (Versiebeheer) en CI/CD (Continuous Integration/Continuous Delivery) snel en veilig te ontwikkelen. Git faciliteert naadloze samenwerking tussen ontwikkelaars door parallelle ontwikkeling en het samenvoegen van code. CI/CD draagt bij aan verkorte ontwikkelcycli en het scheiden van ontwikkel- en productieomgevingen.

Snelle implementatie en kostenbesparend

Een ander belangrijk voordeel van dbt is de moeiteloze implementatie. Het vergt minimale inspanningen om aan de slag te gaan, wat resulteert in lagere implementatiekosten. Hierdoor kunt jij snel profiteren van geoptimaliseerde data-transformaties zonder aanzienlijke investeringen. Daarnaast is dbt open-source, waardoor jij geen licentiekosten hoeft te betalen. Er is echter ook een betaalde variant, dbt Cloud, die wordt gehost door dbt zelf.

Dbt beperkt niet alleen de initiële implementatiekosten, maar draagt ook bij aan lagere operationele kosten op de lange termijn. De efficiënte transformaties verminderen de behoefte aan complexe handmatige processen en verlagen de kosten van jouw datawarehouse.

Vertrouwde data

Het waarborgen van datakwaliteit is van essentieel belang voor elke organisatie die vertrouwt op betrouwbare gegevens. Dbt maakt dit proces niet alleen eenvoudiger, maar ook aanzienlijk effectiever.

Met dbt hebben ontwikkelaars de mogelijkheid vooraf gedefinieerde tests te creëren om de kwaliteit van de data te waarborgen. Deze tests variëren van eenvoudige validaties tot complexe controles, waardoor de integriteit van data consequent wordt gehandhaafd.

In tegenstelling tot traditionele benaderingen, waarbij problemen pas aan het licht komen bij het gebruik van dashboards, stelt dbt ontwikkelaars in staat fouten en inconsistenties direct te identificeren tijdens het ontwikkelproces. Dit versnelt de probleemoplossing aanzienlijk en voorkomt dat de eindgebruiker de eerste is die aan de bel moet trekken.

Dbt kan tevens voor elk project een eigen documentatiewebsite genereren, waarin alle modellen logisch worden weergegeven. Per model kan een gedetailleerde beschrijving per kolom worden toegevoegd. Dit maakt het voor eindgebruikers bijzonder effectief om data te begrijpen.

Compatibiliteit met diverse datawarehouses

Dbt is compatibel met een breed scala aan datawarehouses, waaronder populaire platformen zoals BigQuery, Snowflake, Redshift en Databricks. Dit maakt het een veelzijdige keuze voor organisaties met diverse data-infrastructuurbehoeften.

Met een bewezen trackrecord en diepgaande kennis van dbt, kunt jij vertrouwen op ons team om jouw datakwaliteit te waarborgen en datatransformatieprocessen te optimaliseren.

Neem gerust contact met ons op voor een informatief gesprek over hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen en verbeteren.

Martijn van Elferen Consultant