13 november 2018 Finance
Door Jelle Minnema
13 november 2018 Finance

Finance Maak van financiële analyses een concurrentievoordeel

De Financiële sector gaat steeds meer gebruik maken van Financial Analytics om zodoende een concurrentievoordeel op de markt te creëren.

Succesvol zijn en blijven

Bij Financial Analytics wordt interne financiële informatie gecombineerd met operationele data en externe data zoals social media, big data en demografische kerngetallen. Steeds meer organisaties zien in dat het gebruik maken van Financial Analytics nodig is om succesvol te zijn en blijven. Door gebruik te maken van nieuwe technologietrends zijn financiële ondernemingen in staat zich te concentreren op de activiteiten met de meest toegevoegde waarde. Zo kunnen bijvoorbeeld digitale bedrijfsactiviteiten getransformeerd worden waardoor er nieuwe bedrijfsmodellen gecreëerd worden. Om een beter beeld te krijgen lichten we hieronder drie digitale trends voor Financial Analytics toe:

1. Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie is een principe waarbij machines, apparaten en software zelfstandig problemen oplossen. Ze bootsen hierbij het denkvermogen van de mens na. Machine Learning is vaak een onderdeel van Kunstmatige intelligentie. Machine Learning is een wetenschappelijke discipline waarbij binnen Big Data patronen worden ontdekt. Door gebruik te maken van Machine Learning wordt het gemakkelijker om te leren van historische gegevens en om op basis van deze gegevens voorspellingen te doen. Veel nieuwe analyseomgevingen bieden deze mogelijkheid en zijn eenvoudig te gebruiken. Ze stellen een organisatie in staat om eindeloos voorspellende scenario’s uit te voeren om zo de precisie van de voorspellingen aan te scherpen.Zelfs financiële analisten die niet statistisch onderlegd zijn, kunnen met behulp van deze tools gemakkelijk acties, impact en complexe relaties simuleren. Door deze kunstmatige intelligentie in te zetten kunnen objectieve en voorspellende scenario’s ontstaan. Het kan gaan om vraagcurven, niet-lineaire verbanden of een sociaal sentiment. Al deze geautomatiseerde principes zijn opkomende trends in de financiële wereld. Ook worden ‘sprekende interfaces’ zoals Siri, Alexa en Google Assistant steeds populairder, zowel thuis als op de werkplek. Steeds vaker zullen deze spraakassistenten de meest gebruikte interactievorm worden binnen Financial Analytics.

2. Realtime vs. Batch
De financiële functie veranderd van ‘batchmodus’ oriëntatie naar ‘realtime’ operatie. Dit betekent dat gegevens, resultaten en data niet meer per periode worden bekeken maar dat er op elk moment actuele informatie beschikbaar is. Door meer naar de ‘realtime operatie’ te gaan ontstaat er een doorlopende boekhouding die direct up-to-date inzichten kan geven in journaalboekingen en over de resultaten van alle verschillende afdelingen. Het gevolg is dat de tijdslijnen voor besluitvorming drastisch kunnen worden ingekort. Zeker als ook de Visuele analyse worden aangepast op de nieuwe ‘realtime’ operatie. Hardcopy hand-outs worden vervangen door Visuele presentaties. Deze Visuals maken gebruik van livegegevens, waardoor de strategische besluitvorming drastisch zal veranderen.

3.Visuele media
Visualisaties, zoals staaf- en cirkeldiagrammen, worden vervangen door geavanceerde georuimtelijke en meerdimensionale Visuals die intuïtieve uitleg bieden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld dashboards een stuk overzichtelijker en duidelijk worden. Visuals verbeteren de communicatie en helpen de organisatie om inzichten te ontdekken die anders moeilijk te begrijpen zouden zijn. Data wordt met deze nieuwe technologieën door organisaties gebruikt om data te filteren en analyseren, waardoor er sneller antwoorden zichtbaar zijn. Omdat deze nieuwe technologieën als Data Visuals, Business Intelligence dashboards en storyboards eenvoudig te gebruiken zijn, worden ze steeds vaker en sneller door organisaties in gebruik genomen.

De financiële sector is inmiddels begonnen aan een versnelde adoptie van deze opkomende technologische trends. Hierdoor wordt steeds meer waarde gecreëerd voor de eigen medewerkers en klanten.

Wij hebben veel ervaring in het implementeren van moderne analytische applicaties bij onze klanten. Laat ons meedenken en helpen om een optimale analytische omgeving te realiseren. Klik hier om ons snel te bereiken.

Jelle Minnema Sales Manager