13 november 2018 AVG
Door Edmund Sedney
13 november 2018 AVG

AVG De impact van AVG/GDPR op Analytics

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht, ook wel bekend onder de Engelse naam General Data Protection Regulation (GDPR).

Door de komst van de AVG geldt nu voor de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt hierdoor niet meer. Ook het bedrijfsleven is in de ban van AVG. Sommigen zeggen zelfs dat het doorgeslagen is, in het negatieve. Namen van leerlingen mogen niet meer in de krant en in de Eredivisie worden geen mededelingen gedaan over de blessures van voetballers.
Het gaat tegenwoordig dus best wel ver, terwijl de doelstelling van de AVG vooral is geweest om meer bewustwording te creëren en om mensen de mogelijkheid te geven om zich te beroepen op een recht. Het recht op privacy.

De impact van AVG op Analytics en Business Intelligence

Als we naar de huidige markt kijken kunnen we vier deelgebieden onderscheiden waarin AVG van toepassing kan zijn. Allereerst maken we een onderscheid tussen de wereld van B2C en B2B. Daarna maken we een onderscheid in marco-analytisch en micro-analytisch niveau.

Op macroniveau hebben we het voornamelijk over analyses en statistieken van grotere periodes en grotere groepen klanten. Niet persoonsgebonden maar op basis van profielen. Op microniveau wordt vooral gekeken naar het individu en zijn/haar relatie en interactie met het bedrijf. Vaak is de doelstelling hierbij om de interactie te vergroten en ervoor te zorgen dat het individu meer met de organisatie gaat doen. Om dit doel te bereiken wordt vaak direct-marketing ingezet, net als het uitvoeren van cross/upsell activiteiten. Om dit te mogen doen hebben bedrijven toestemming nodig. Deze toestemming wordt standaard gevraagd bij de eerste interactie. Als het individu geen toestemming heeft, wordt hij/zij soms zelfs geweigerd als klant. Op micro-analytisch niveau wordt er interactie met de klant gezocht op basis van zijn/haar gedragingen. Dat kan als de klant bijvoorbeeld een callcenter (klantenservice) belt, waarbij gebruik wordt gemaakt van een interactief call script. Maar het kan ook dat er op basis van de bestedingen van de klant bij een bedrijf, een integrale marketingactiviteit wordt uitgevoerd. Op macro-analytisch niveau wordt er vooral gekeken naar de karakteristieken van een persoon/klant. Niet zozeer de individuele klant is interessant, maar wel de klantgroep waarin hij/zij zich bevindt. In deze vorm van analyses in het niet mogelijk om daadwerkelijk het individu te identificeren waardoor het niet veel te maken krijgt met de AVG. Om meer te weten te komen over wat de AVG voor aanpassingen teweegbrengt bij persoonsinformatie klik je hier.

Meer weten over de AVG en wat voor gevolgen het kan hebben voor jouw organisatie? Bij Incore Solutions kunnen we helpen om de juiste strategie te bepalen.

Edmund Sedney Managing Director