6 juni 2024 Innovatie
Door Jelle Minnema
6 juni 2024 Innovatie

3 van de 5 belangrijkste voordelen uitgelicht De voordelen van de transitie naar een modern cloud data platform (1)

In de huidige data-gedreven wereld is het essentieel voor bedrijven om hun data-infrastructuur te optimaliseren voor efficiëntie, schaalbaarheid en snelheid. Traditionele on-premise data warehouses (draaiend binnen het eigen bedrijf) zijn lange tijd de norm geweest. De opkomst van cloud computing heeft echter geleid tot de ontwikkeling van moderne cloud data platforms. Deze platforms bieden een reeks voordelen die bedrijven kunnen helpen hun data-strategie te verbeteren en concurrentievoordelen te behalen.

In dit artikel verkennen we de eerste drie van de vijf belangrijkste voordelen van de transitie van een traditioneel data warehouse naar een modern cloud data platform. In een volgend artikel volgen nog een tweetal voordelen en de conclusie.

1. Schaalbaarheid en flexibiliteit

Elastische schaalbaarheid
Eén van de grootste voordelen van een cloud data platform is de elastische schaalbaarheid. Traditionele on-premise data warehouses hebben een vaste capaciteit, waardoor ze beperkt zijn in hun mogelijkheden om te groeien en te krimpen naarmate de behoeften van het bedrijf veranderen. Cloud data platforms daarentegen, bieden de mogelijkheid om resources op aanvraag toe te voegen of te verwijderen, waardoor ze naadloos kunnen meeschalen met de groeiende data-eisen van een bedrijf.

Deze elasticiteit stelt bedrijven in staat om pieken in dataverwerking op te vangen zonder dat ze hoeven te investeren in dure hardware-upgrades. Tijdens periodes van lage activiteit kunnen resources worden teruggeschroefd, waardoor de operationele kosten worden geminimaliseerd. Deze flexibiliteit is cruciaal in een snel veranderende bedrijfsomgeving, waar data-eisen voortdurend fluctueren.

Snelle implementatie en updates
Een ander voordeel van cloud data platforms is de snelheid waarmee ze kunnen worden geïmplementeerd en bijgewerkt. Traditionele on-premise data warehouses vereisen vaak maanden van planning, implementatie en configuratie voordat ze operationeel zijn. Cloud platforms daarentegen kunnen binnen enkele dagen of weken worden ingezet, waardoor bedrijven sneller waarde kunnen halen uit hun data.

Bovendien worden cloud platforms continu bijgewerkt met de nieuwste functies en beveiligingspatches door de cloudprovider, waardoor bedrijven altijd toegang hebben tot de meest recente technologieën zonder dat ze zelf kostbare upgrades hoeven uit te voeren. Dit bespaart tijd en middelen die anders zouden worden besteed aan het beheren van de infrastructuur.

2. Kostenbesparingen

Operationele kostenbesparingen
De overgang naar een cloud data platform kan aanzienlijke operationele kostenbesparingen opleveren voor bedrijven. Traditionele on-premise data warehouses vereisen een flinke investering in hardware, datacenterruimte, koeling en onderhoud. Bovendien moeten bedrijven IT-personeel in dienst hebben om de infrastructuur te beheren en te onderhouden.

Met een cloud data platform worden deze kosten grotendeels geëlimineerd. Cloudproviders nemen de verantwoordelijkheid voor het beheer van de infrastructuur op zich, waardoor bedrijven zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. Bovendien betalen bedrijven alleen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken, waardoor ze geen onnodige kosten maken voor overcapaciteit.

Verminderde kapitaaluitgaven
Naast operationele kostenbesparingen kunnen bedrijven ook profiteren van verminderde kapitaaluitgaven door over te stappen op een cloud data platform. Traditionele on-premise data warehouses vereisen aanzienlijke initiële investeringen in hardware, software en infrastructuur. Deze kosten kunnen een zware last vormen voor bedrijven, vooral voor startups en kleine bedrijven met beperkte middelen.

Cloud data platforms daarentegen werken volgens een pay-as-you-go-model, waardoor bedrijven alleen betalen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken. Dit vermindert de initiële kapitaaluitgaven aanzienlijk en maakt het gemakkelijker voor bedrijven om te schalen naarmate hun behoeften groeien. Bovendien kunnen cloud platforms vaak worden geïmplementeerd met minimale initiële investeringen, waardoor bedrijven sneller waarde kunnen halen uit hun data.

3. Verbeterde data-integratie en -analyse

Naadloze integratie met andere cloudservices
Een derde belangrijk voordeel van een cloud data platform is de naadloze integratie met andere cloudservices van dezelfde provider. Cloudproviders zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform bieden een breed scala aan services voor data-opslag, -verwerking en -analyse, die naadloos kunnen worden geïntegreerd met hun respectievelijke cloud data platforms.

Deze integratie vereenvoudigt de ontwikkeling en het beheer van een data-pijplijn en stelt bedrijven in staat om efficiënt data te verzamelen, op te slaan, te transformeren en te analyseren vanuit verschillende bronnen. Bovendien kunnen bedrijven profiteren van geavanceerde analysetechnologieën zoals machine learning en kunstmatige intelligentie, die naadloos kunnen worden geïntegreerd met hun cloud data platform.

Verbeterde data-analyse en business intelligence
Door de kracht van cloud computing kunnen cloud data platforms geavanceerde data-analyse en business intelligence (BI) mogelijkheden bieden die vaak niet haalbaar zijn met traditionele on-premise data warehouses. Cloud platforms bieden toegang tot krachtige analysetools en BI-dashboards, waarmee bedrijven diepgaande inzichten kunnen verkrijgen uit hun data.

Bovendien kunnen cloud data platforms profiteren van de schaalbare rekenkracht van de cloud, waardoor ze complexe analyses en queries sneller kunnen uitvoeren dan traditionele on-premise oplossingen. Dit stelt bedrijven in staat om real-time inzichten te verkrijgen en sneller te reageren op veranderende marktomstandigheden.

Tot zover de eerste drie voordelen van een cloud data platform ten opzichte van traditionele data omgevingen (data warehouses). In een volgend artikel wordt de laatste twee voordelen en conclusie beschreven. 💡Volg onze pagina op LinkedIn zodat je ook geattendeerd wordt op het vervolg van dit artikel.

Incore Solutions heeft al diverse organisaties geholpen in de transitie van een traditionele BI/DWH-omgeving naar een modern cloud data platform. 

Neem gerust contact op om eens door te praten over de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Jelle Minnema Sales Manager