25 mei 2020 Innovatie
Door Jelle Minnema
25 mei 2020 Innovatie

Data gedreven werken blijft één van de belangrijkste strategische doelen Best lastig: drijven op data

Een data gedreven organisatie worden blijft één van de belangrijkste strategische doelen van veel bedrijven. Zij zijn zich terdege bewust van de voordelen hiervan, zoals het bieden van de beste klantervaring op basis van data en personalisatie en het verminderen van operationele kosten en tijd door data gedreven optimalisaties. Bovendien geeft dit medewerkers veel meer mogelijkheden voor analyse- en besluitvorming.

Veel bedrijven hebben zwaar geïnvesteerd in het bouwen van data- en analyseplatforms. Ondanks toenemende inspanningen en investeringen in het bouwen van dergelijke ondersteunende platforms, ervaren zij de resultaten als middelmatig. Daarnaast is het een feit dat organisaties tegen een grote complexiteit aanlopen bij het transformeren naar data gedreven werken, het migreren van decennia aan legacy-systemen en -data, weerstand tegen verandering, te vertrouwen op de data en steeds concurrerende zakelijke prioriteiten.

Allereerst is het dan ook nodig om goed te kijken naar hoe we tot nu toe onze data- en analyse platformen gebouwd hebben. Vervolgens kunnen we hier lessen uittrekken.

Datatransformatie

Het belangrijkste uitgangspunt van de huidige platformen is dat deze gecentraliseerd zijn en dus alle data bij elkaar brengen. Zo bouwen we onze datawarehouses en – in een modernere variant – onze data lakes. Dit vergt nogal wat. De gegevens moeten worden aangepast (getransformeerd) om in de modellen te passen die wij hebben gecreëerd, zodat we de gegevens met elkaar in verband kunnen brengen.

💡 Lees ook ons eerdere artikel over ‘Business Analytics niet mogelijk met een datawarehouse‘.

Dit roept de volgende vragen op:

  • Is deze werkwijze nog wel passend bij de steeds meer gevarieerde groep gebruikers van de data en de steeds uiteenlopender en specifiekere vraagstellingen die zij hebben?
  • Als de aard van de gegevens ‘gedistribueerd’ is, kan dan de manier waarop deze gegevens worden opgeslagen voor analyse doeleinden ook niet beter gedistribueerd zijn?

 

Terug naar de basis

Kortom, we moeten hiervoor teruggaan naar de basis en ons afvragen op welke manier de data het beste beheerd en opgeslagen kan worden om organisaties in staat te stellen data gedreven te kunnen werken. In de komende artikelen zullen wij toelichten hoe dat het beste gedaan kan worden. Blijf ons dus vooral volgen!

Wilt u nu al meer weten wat deze nieuwe manier van omgaan met data voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Jelle Minnema Sales manager