5 december 2018 Innovatie
Door Edmund Sedney
5 december 2018 Innovatie

Innovatie Ben jij nog in balans? Of zit de IT in een spagaat?

In ons eerdere artikel, ‘‘Wie zorgt voor innovatie?’', hebben we aangegeven dat organisaties datateams moeten opzetten om te kunnen innoveren. Het is aan te raden om innovatie expliciet op de agenda te zetten, zodat ieders rol duidelijk is.

Waarom? Omdat er andere disciplines en processen nodig zijn dan normaal. Het kan zijn dat IT niet genoeg gespecialiseerd is.

Dat IT misschien wat specialisme mist is niet de schuld van IT zelf. Het is ontstaan doordat IT expliciet sterk is in lange termijnoplossingen van hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Onze ervaring leert ons dat er voor innovatie juist het tegenovergestelde nodig is, dan dat IT gewend is te leveren. Zoals we al eerder aangaven in ‘data is het nieuwe goud’, zien we dat bij initiatieven die gestuurd worden vanuit IT, meer dan 85% faalt. Zonde!

Voor innovatie hebben we een proces nodig dat snel is, dat kan aantonen dat iets wel of niet werkt en een idee geeft over de haalbaarheid. Je wilt een proces dat resultaat geeft in dagen of weken in plaats van in maanden. Gartner, wereldwijd onderzoek en adviesbureau, maakt de vergelijking tussen een sprinteren een marathonloper. De sprinter komt overeen met het innovatieproces, de marathonloper met het gedegen, vertrouwde IT-proces. Het gaat hier om een Bi-modal IT-omgeving, zie de afbeelding hieronder.

In de meest ideale situatie wordt tijdens het innoveren mode 2 gebruikt. Als de innovatie succesvol is, kan het structureel ingevoerd worden volgens mode 1. Dit model wordt namelijk gebruikt voor de structurele implementatie van productiesystemen omdat je zo alle kennis en kwaliteiten van IT er bij betrekt. Tijdens de realisatie van een productiesysteem kan de organisatie het prototype blijven gebruiken dat is gerealiseerd in mode 2. Door gebruik te maken van een Bi-modal IT-omgeving is een organisatie in staat om op zeer korte termijn resultaat te behalen zonder in te leveren aan continuïteit dat van een IT-platform wordt gevraagd in een productieomgeving. Veel innovaties zijn ballonnetjes die worden opgelaten om te kijken of het zinvol is. Dan wil men snel weten of je op de goede weg zit.

Als onderdeel van het opzetten van het Innovation Competence Center, heeft Incore Solutions een methode ontwikkeld voor de succesvolle integratie van BI-Modal IT in de organisatie. Meer weten over welke successen wij hebben bereikt? Neem dan contact met ons op.

Edmund Sedney Managing Director