12 oktober 2021 Innovatie
Door Jelle Minnema
12 oktober 2021 Innovatie

De belangrijkste elementen van een goede data- en analysestrategie 7 datastrategie factoren om rekening mee te houden

Data wordt meer en meer de sleutel waarmee organisaties zich kunnen onderscheiden en is essentieel voor het behalen van concurrentievoordeel. In ons vorige artikel vertelden we je meer over het belang van een datastrategie en de valkuilen bij het vormen van een datastrategie. Dit keer zoomen we in op de zeven belangrijkste elementen om bij de ontwikkeling van een datastrategie rekening mee te houden.

7 factoren voor de ontwikkeling van een datastrategie

Om een robuuste data- en analysestrategie te creëren, moet het management rekening houden met veel factoren. Dit zijn de kritieke punten die je verwacht te zien in een sterke datastrategie:

  • De eigen gegevensbehoeften
    Om de juiste gegevens te bepalen, moet je eerst definiëren welke gegevens je nodig hebt en hoe je de gegevens wil gebruiken. Afhankelijk van het doel, heb je bepaalde soorten gegevens nodig. Concentreer je daar op en verzamel niet alles wat er aan data beschikbaar is.
  • Het verkrijgen en verzamelen van data
    Nadat je hebt vastgesteld welke gegevens je nodig hebt en wat je met de gegevens wil bereiken, moet je nadenken over het verkrijgen (sourcen) en verzamelen van deze gegevens. Er zijn veel manieren om gegevens te verkrijgen en te verzamelen, waaronder toegang tot of aankoop van externe gegevens, het gebruik van interne gegevens en het invoeren van nieuwe data verzamelmethoden.
  • Hoe die gegevens worden omgezet in inzichten
    Als onderdeel van elke solide datastrategie moet je plannen hoe je analyses op je gegevens toepast om bedrijfskritieke inzichten te verkrijgen die de besluitvorming kunnen ondersteunen, de bedrijfsvoering kunnen verbeteren en waarde kunnen genereren.
  • Vereisten voor technologische infrastructuur
    Nadat je hebt besloten hoe je gegevens wil gebruiken, wat voor soort gegevens het beste zijn en hoe je die gegevens wil analyseren, is de volgende stap bij het creëren van een robuuste gegevensstrategie het overwegen van de technologische implicaties van die gegevens. Concreet betekent dit dat je moet nadenken en besluiten over de software of hardware waarmee je de gegevens gaat verwerken en omzetten in de gewenste inzichten.
  • Datacompetenties binnen de organisatie
    Om het maximale uit de data te halen is het ontwikkelen en cultiveren van bepaalde vaardigheden essentieel. Er zijn twee hoofdroutes om data gerelateerde competenties in je organisatie te ontwikkelen: het stimuleren van eigen talent en het uitbesteden van de gerelateerde werkzaamheden ten behoeve van de datastrategie.
  • Gegevensbeheer
    Het verzamelen en opslaan van gegevens, met name persoonsgegevens, brengt wettelijke verplichtingen met zich mee. Daarom is het van vitaal belang dat elke organisatie zaken als gegevenseigendom, beveiliging en privacy opneemt in de datastrategie. Als je deze zaken negeert of er niet in slaagt ze op de juiste manier aan te pakken, kunnen gegevens van een enorme troef naar een enorme aansprakelijkheid gaan.

Ook in het bedrijfsleven geldt: informatie is macht. Oftewel: data is macht. Met de enorme groei in de hoeveelheid data en de snel evoluerende methoden voor het analyseren van die data, zal het belang van data in elk aspect van het bedrijf alleen maar toenemen.

De organisaties die data als een strategisch middel beschouwen en robuuste data- en analysestrategieën ontwikkelen, zijn de organisaties die zullen winnen in deze nieuwe datagestuurde wereld.

Incore Solutions heeft ruime ervaring met het uitdenken, implementeren en (helpen) uitvoeren van datastrategieën voor organisaties. Neem contact met ons op en wij denken graag met u mee!

Jelle Minnema Sales Manager