22 februari 2022 Innovatie
Door Jelle Minnema
22 februari 2022 Innovatie

De inzet van kunstmatige intelligentie voor tekst Tekstanalyse voor iedereen

Het is algemeen bekend dat de inzet van kunstmatige intelligentie (KI) een grote vlucht neemt. Was dat eerder al zo in de ‘wetenschappelijke wereld’, nu worden ook meer en meer commerciële toepassingen ontwikkeld die gebruik maken van KI.

Kunstmatige intelligentie in tekst

Steeds vaker betreft het dan de analyse van teksten. Een recent voorbeeld hiervan omschrijft Trouw over vermogensbeheerder NN Investment Partners.

Met name het analyseren van (grote hoeveelheden) teksten, bijvoorbeeld door middel van NLP (Natural Language Processing), biedt veel perspectief. Denk daarbij bijvoorbeeld maar eens aan het annoteren van teksten of tekstgedeelten, zodat eenvoudiger gezocht kan worden in deze teksten en er ‘automatisch’ verbanden kunnen worden gelegd tussen verschillende teksten. Recent hebben wij ondersteund bij een project van een grote uitgever om een bibliotheek met grote hoeveelheden teksten op deze manier beter toegankelijk te maken.

Uiteraard zal altijd de kennis over de teksten (waar moet op geanalyseerd worden) nog steeds door mensen worden gedefinieerd en vastgelegd. Maar het vervolgens ‘doorspitten’ van de teksten door algoritmes betekent een veel effectievere (minder foutgevoelige) en efficiëntere (het gaat veel sneller) manier om deze teksten te analyseren en inzichtelijk te maken.

Kortom, de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel – wat nieuwe mogelijkheden biedt voor bedrijven in hun bestaande dienstverlening. Bovendien kan het ook mooie (vervolg)stappen in de digitale transformatie betekenen. Het opent immers weer een heleboel mogelijkheden voor compleet nieuwe business modellen voor organisaties.

Hebt u ideeën hierover of wilt u die graag ontdekken? Wij gaan graag het gesprek met u aan! Neem daarvoor contact met ons op om vrijblijvend hierover te sparren.

Jelle Minnema Sales manager