29 juli 2019 Innovatie
Door Jelle Minnema
29 juli 2019 Innovatie

Moeten we ons schamen voor data?

Er zijn vandaag de dag veel dingen waar we ons voor zouden kunnen schamen, omdat de wereld om ons heen steeds bewuster wordt. En nu komt er nog een puntje bij. Onze persoonlijke data.

Vliegtuig pakken voor een stedentrip? Een stuk vlees eten? Het hebben van een auto? Een grote online bestelling doen en de helft weer terugsturen? Volgens een groot deel van de huidige samenleving zijn dit allemaal punten waar je je voor zou moeten schamen. Volgens filosoof Hans Schnitzler zouden we ons ook moeten gaan schamen voor onze persoonlijke data. Want hier gaan we volgens hem veel te onvoorzichtig mee om. In een interview met radio 1, naar aanleiding van het nieuws dat Google via slimme speakers gesprekken die thuis werden gevoerd afluisterde, liet Schnitzler weten dat consumenten veel beter moeten nadenken voordat ze persoonlijke data zomaar op straat gooien. We zouden ons moeten schamen voor de manier waarop we nu met onze persoonlijke data te koop lopen.

Beschermt de wet ons?

Maar we hebben sinds 2018 de AVG-wet, die beschermt ons toch? Afgelopen januari 2019 kreeg Google nog een boete voor het overtreden van de AVG-wet, zouden ze die nu weer moeten krijgen? Of staan ze in hun recht als ze ons afluisteren? En wat doet die face-app waar iedereen het vorige week (juli 2019) over had precies? Het feit dat veel mensen dit niet weten, zegt eigenlijk al genoeg. En niet alleen de gewone consument, maar ook veel bedrijven weten vaak nog niet precies wat ze wel en niet kunnen doen. Het verzamelen van zoveel mogelijk data, door ons af te luisteren of door ons foto’s van onszelf te laten uploaden, is wat bedrijven wereldwijd graag willen. Deze data wordt gebruikt om Kunstmatige Intelligentie te ontwikkelen. Er is op dit moment een race gaande tussen bedrijven om zoveel mogelijk data over consumenten te verzamelen, en niemand weet precies wat er met al deze data in de toekomst gaat gebeuren. Zijn er juridische grenzen voor Kunstmatige Intelligentie?

 

Juridische landsgrenzen

Wat bedrijven graag doen, is het hun klanten allemaal gemakkelijker maken. Dit doen ze onder andere door nieuwe ontwikkelingen op de markt te brengen. Wat bedrijven (vaak uit enthousiasme) vergeten, is om te checken of deze ontwikkelingen juridisch door de beugel kunnen. Ze hebben zich namelijk wel te houden aan de Europese AVG-wetgeving, en die is streng. Dit is ook waar het probleem ligt met de FaceApp-app die je vorige week overal voorbij zag komen. Met de app kon je, door een foto van jezelf te geven, kijken hoe je er over 30 jaar uit zou zien. Zodra je de app had gedownload, ging je akkoord met de voorwaarden. Hierdoor heeft de app, van een Russisch bedrijf, toegang tot je IP-adres, locatie, toestelgegevens en overige toestelinformatie. Deze informatie wordt doorverkocht of toegankelijk gemaakt voor derden. Overal worden databases aangelegd, vol informatie over individuen van over de hele wereld. Doordat het om een Russisch bedrijf gaat, zijn we niet beschermd door de AVG, de Europese wetgeving over hoe data gebruikt mag worden. De app voldoet niet aan deze geldende privacywetgeving. De database die wordt opgebouwd door het bedrijf wordt gebruikt om Kunstmatige Intelligentie te ontwikkelen voor bijvoorbeeld verbeterde gezichtsherkenningssoftware.

Maak elkaar bewust

Omdat nog niemand precies weet wat er met alle data die nu verzameld wordt gaat gebeuren, is het aan te raden om voorzichtig om te gaan met het vrijgeven van persoonlijke data. Volgens Hans Schnitzler zouden we allemaal bewuster moeten worden, we geven onze data nu zomaar aan partijen zonder dat we weten wat ze er precies mee gaan doen. We moeten kritisch nadenken over hoe we online zichtbaar zijn. En volgens Schnitzler mogen we elkaar hier best op aanspreken. Probeer met elkaar bewust te worden van de data die je vrijgeeft. Dan ga je je vanzelf wel wat meer schamen.

Bij Incore Solutions bezitten we veel kennis van verschillende Business Intelligence-omgevingen en -tools. Dankzij al onze ervaringen zijn we in staat snel en adequaat een invulling te geven aan (capaciteit)vragen van organisaties op het gebied van analyse, ontwerp, bouw, testen en het in productie brengen en houden van Business Intelligence en Analytics oplossingen. Wil je meer weten over onze services? Neem dan hier een kijkje! Meer lezen over Kunstmatige Intelligentie? Dat kan hier en hier.

Heb je vragen voor ons? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jelle Minnema Sales Manager