7 oktober 2019 Innovatie
Door Jelle Minnema
7 oktober 2019 Innovatie

Incore's Trendwatching Welke trends moeten we de komende tijd in de gaten houden?

We zijn al ruim over de helft van 2019, de hoogste tijd dus om te kijken naar de trends die ons de aankomende maanden en jaren bezig gaan houden. We zetten in dit artikel vier trends voor jou op een rij, omdat jij straks waarschijnlijk niet meer om ze heen kunt.

Data science

Als we praten over Data Science, hebben we het over een interdisciplinair wetenschappelijk vak. Het doel is om zoveel mogelijk waarde te creëren uit data. Om het volledig te kunnen integreren en gebruiken zijn veel handelingen nodig, het is dan ook veelal een flinke investering. Bij Data Science heeft kennis de macht. Hoe meer informatie (data) je hebt, hoe beter je op de markt kan inspelen. Data Science krijgt steeds meer prioriteit bij veel organisaties. Zo zien wij steeds vaker zien dat Data Science geautomatiseerd wordt door gebruik te maken van slimme systemen die draaien op AI, Machine learning en Deep learning. Door Data Science in te zetten kunnen ziekenhuizen bijvoorbeeld beter inschatten wat de kosten en inkomsten zullen zijn, waardoor faillissementen voorkomen kunnen worden. In de aankomende jaren zal Data Science steeds vaker een standaard worden bij grote organisaties.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI, ofwel kunstmatige Intelligentie) heeft, zonder dat we het zelf misschien doorhebben, een permanente plek ingenomen in ons leven. Als we het boek van Joop Hazenberg (Technologie de baas, 2019) moeten geloven, gaat AI enorm veel veranderen. We krijgen slimme apparaten die met elkaar communiceren en kopen straks geen auto’s meer, maar huren zelfrijdende voertuigen wanneer we ze nodig hebben. Eigenlijk worden robots onze beste vrienden. Toch zijn er nog aardig wat aspecten die ervoor zorgen dat mensen argwanend tegen AI aankijken, hierover schreven we al eerder een artikel. Eén ding staat vast: de ontwikkeling van AI gaat snel en we kunnen er niet meer omheen.

Blockchain

Ongeveer tien jaar geleden deed blockchain haar intrede. En alhoewel de grootste hype misschien al weer achter ons ligt, blijft het zich in sneltreinvaart ontwikkelen en gaan de eerste blockchain oplossingen en -platformen inmiddels in productie. Velen kennen blockchain waarschijnlijk van de Bitcoin en de hype die daaromheen ontstond. Er zijn veel experts die beweren dat Blockhain de grootste nieuwe ontwikkeling kan worden sinds de uitvinding van het internet. Het is echter wel zo dat tot nu toe veel nieuwe pilots niet het productie stadium bereiken. Blockchain kan waarde toevoegen voor bedrijven op het gebied van traceren, automatiseren en het versnellen van processen en transacties. Ondanks dat men er van overtuigd is dat blockchain-toepassingen een grote plek gaan veroveren in de bedrijfsvoeringen, zien we dit in de nabije toekomst nog niet op grote schaal gebeuren. Op dit moment vergt de betrouwbaarheid van blockchain nog te veel controle. Maar wellicht dat we over een aantal jaar niet beter weten!

Edge Computing

Ondanks dat Edge Computing al een aantal jaar bestaat, is het nog niet iets wat iedereen kent. Bij Edge Computing gaat het om IoT-apparaten (bijvoorbeeld sensoren) die gezamenlijk een netwerk vormen en waarin de data van de sensoren in dat IoT-netwerk zelf wordt verwerkt. Informatie die door deze (IoT)-apparaten wordt verzameld, wordt niet meer naar een cloud verstuurd, maar wordt binnen het netwerk van deze apparaten zelf verwerkt. Bij Edge Computing wordt er zo dicht mogelijk bij de brondata gewerkt, het zal wachttijden drastisch verkorten. Dit komt omdat data niet meer over een netwerk naar een datacenter of cloud getransporteerd hoeft te worden voor verwerking. Het uiteindelijke doel van Edge Computing is dat straks miljoenen IoT-apparaten samen een massaal intelligent netwerk vormen die taken verrichten, taken die je dan alleen in een enorm datacentrum zou kunnen uitvoeren. Dat is een totaal andere wereld dan hoe de cloud modellen van nu werken! Denk hierbij bijvoorbeeld aan miljoenen thermostaten die straks samenwerken aan klimaatmodellen of zelfrijdende auto’s die in levensgevaarlijke situaties geen tijd hebben om te wachten tot externe gegevens uit de cloud zijn verwerkt en doorgegeven, maar via Edge Computing in een nanoseconde weten wat ze moeten doen.

Uiteraard zijn er meer trends en ontwikkelingen in de wereld van data en informatie, maar we hopen hiermee de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op dit gebied inzichtelijk te hebben gemaakt.

Wil je meer weten over deze of andere (nieuwe) ontwikkelingen in de wereld van (big) data, business intelligence, analytics of heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Jelle Minnema Sales Manager