24 oktober 2022 Innovatie
Door Jelle Minnema
24 oktober 2022 Innovatie

De voordelen van een cloud omgeving ten opzichte van de traditionele on-premise analyse omgevingen Analyses in de cloud, of niet?

Tegenwoordig krijgen wij nogal eens de vraag van klanten wat de voorkeursomgeving is om hun (nieuwe) analyse omgeving op neer te zetten: in de cloud, of toch “gewoon” nog op eigen servers in de (interne) datacenters die men gebruikt?

Voordat we daar op inzoomen lichten we eerst nog even kort toe wat we verstaan onder “cloud” en “non-cloud”. De laatst genoemde variant (de “non-cloud”) is de manier waarop de omgevingen van oudsher werden opgezet. Dit wordt ook wel “on-premise” genoemd en betreft een omgeving die binnen het eigen bedrijf, op servers die veelal binnen het bedrijf zelf staan, beheerd en onderhouden wordt. Met de “cloud” wordt veelal de openbare cloud bedoeld, een omgeving die in datacenters (ergens ter wereld) draait, waar de computerbronnen worden gedeeld door meerdere bedrijven (huurders) en waar deze omgevingen worden beheerd en onderhouden door de provider (leverancier) waarbij je de diensten afneemt.

Goed. Nu dat helder is, belichten we graag een aantal kenmerkende factoren die van belang zijn bij het maken van de keuze voor de “cloud” of “on-premise”.

Kostenbesparing

Het implementeren van een on-premise analyse omgeving met alle benodigde hardware en de inzet van ervaren personeel kost veel tijd en geld. Bovendien vraagt dit altijd om een investering aan de voorkant.

Bij een cloud omgeving maak je gebruik van de inzet van leveranciers van de software die je wilt gebruiken. Je betaalt in de meeste gevallen alleen als je de software ook daadwerkelijk gebruikt (”pay-as-you-go”). Er is in dit geval dus geen investering vooraf nodig en je hoeft ook niet na de denken over de capaciteit van de benodigde hardware. Als blijkt dat je meer nodig hebt, kun je eenvoudig opschalen naar een hoger level. Daarvoor ga je uiteraard ook meer betalen. De cloud leverancier zorgt voor het up-to-date houden van de omgevingen, het onderhoud van alle hardware en bovenal het personeel wat al deze taken moet uitvoeren.

Veiligheid

Een veelgehoorde reden om niet naar de cloud over te stappen met je systemen en data, is dat de data onveilig zou zijn. Er gaat een fabel rond dat data in de cloud eenvoudig gestolen of gebruikt zou kunnen worden door anderen. Dat is – mits je kiest voor een betaalde oplossing – niet het geval. Cloudleveranciers hebben de beveiliging van de gegevens en hun systemen zeer goed op orde. Zij monitoren hun systemen 24 uur per dag, voeren regelmatig dreigingsanalyses uit en hebben een team klaarstaan om de nieuwste patches van de gebruikte software onmiddellijk te implementeren. Daarnaast is de data van deze cloud leveranciers veelal veel beter dan wanneer een bedrijf dat zelf on-premise kan regelen. De sleutel tot deze verbeterde beveiliging is de versleuteling van gegevens die via netwerken worden verzonden en in de databases worden opgeslagen.

Toegankelijkheid

De toegankelijkheid van de data en het uitvoeren van analyses op die data wordt in de cloud verbeterd en vergemakkelijkt. Dit komt met name omdat de cloud meer flexibiliteit biedt. Als er voor een bepaalde analyse meer bandbreedte benodigd is, kan dit in een cloud-omgeving eenvoudig (veelal direct en automatisch) worden toegewezen. In het geval van on-premise moet dan vaak een complexe (en dure) infrastructuurupgrade worden gepland en uitgevoerd.

Het delen van gegevens met partijen buiten de eigen organisatie wordt bovendien ook nog eens eenvoudiger in de cloud. Klanten of andere partijen hebben geen toestemming meer nodig om binnen de firewall van het bedrijf te komen. Er kan simpelweg toegang worden verleend tot de data en dashboards.

Schaalbaarheid

In een on-premise omgeving wordt de capaciteit van de hardware (servers, opslag, bandbreedte, etc.) veelal gebaseerd op de piek-behoefte die er op een gegeven moment kan zijn. Je wil namelijk niet dat tijdens zo’n piek belangrijke data of systemen niet gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat gedurende de meeste tijd, deze piek-capaciteit niet benodigd is en dus niet wordt gebruikt. Desondanks moet je de dure investering opbrengen voor deze piek-capaciteit. En als dat (in de toekomst) nog onvoldoende blijkt te zijn, moet de hardware alsnog worden uitgebreid.

Een cloud platform is daarentegen volledig schaalbaar. Bedrijven die hier gebruik van maken hebben op aanvraag toegang tot onbeperkte opslagruimte en rekenkracht. Ook kunnen meerdere virtuele servers binnen enkele minuten in de cloud worden geïmplementeerd. Je hoeft dus alleen te betalen voor de daadwerkelijke ruimte of rekenkracht die je gebruikt.

Prestatie niveau

Naast de schaalbaarheid van de omgeving zijn er nog een aantal factoren die de prestatie van een analyse omgeving bepalen. Bijvoorbeeld indien er storingen optreden. Als je gebruik maakt van lokale servers kan dit betekenen dat er permanent gegevens verloren gaan. Naarmate hardware ouder wordt kunnen deze verstoringen vaker optreden.

Naast verlies van gegevens betekent dit veelal ook verlies van reputatie, zowel binnen de eigen organisatie als mogelijk naar de buitenwereld. Cloud gebaseerde services bieden diverse service levels m.b.t. gegevensherstel voor allerlei soorten noodscenario’s, van natuurrampen tot stroomuitval.

De belangrijkste voordelen van een cloud gebaseerde beveiligingsoplossing zijn vergelijkbaar met de voordelen die een organisatie naar een ander cloud aanbod lokken: eenvoudige implementatie, onderhoudsgemak, schaalbaarheid en prestaties.

Meer weten?

Hopelijk brengt bovenstaande informatie enig inzicht in wat de voordelen van een cloud omgeving zijn ten opzichte van de traditionele on-premise analyse omgevingen die we kennen.

Wil je hier meer over weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Jelle Minnema Sales Manager